CCo dla seniora
Kuchnia niemiecka dla opiekunek – co podawać seniorowi?
8 lutego 2022
Szykuje się wyjazd do pracy w Niemczech i pozostaje pytanie, jakie dania przygotowywać swojemu podopiecznemu? Do obowiązków będzie należało również gotowanie. Nie należy zbyt szybko się poddawać, bo kuchnia niemiecka nie jest całkowicie obca Polakom. Wystarczy poznać tradycyjne potrawy niemieckie, które podopieczni uwielbiają. Pożywne i zdrowe posiłków dodają sił oraz wprowadzają starszą osobę w dobry nastrój. Czas spożywania pokarmów to dla opiekunki okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych z podopiecznym.
Ciekawostki o kuchni niemieckiej
Kuchnia niemiecka jak się okazuje, nie jest monotonna. Czerpie swoje inspiracje z Austrii, Holandii czy Francji. W niektórych regionach to właśnie tłuste dania królują w menu. Niektóre landy preferują lżejsze potrawy na bazie warzyw, owoców morza i ryb. Wiele dań można spotkać zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.
Polacy, którzy pracują za zachodnią granicą, twierdzą, że tradycyjne potrawy niemieckie są tłuste i bardzo sycące. Dla wielu odwiedzających ten kraj okazują się nawet zbyt ciężkie. W kuchni niemieckiej i jej potrawach nie może zabraknąć mięsa, czy też kapusty. Ziemniaki to główny dodatek do dania głównego. Przyrządzane są w różnej postaci i znajdują się wszędzie. Kuchnia niemiecka charakteryzuje się w sałatkach, naleśnikach, zupie, a nawet w cudownym dopełnieniu farszu.
Społeczeństwo niemieckie uwielbia mięso. Wołowina, wieprzowina, drób znajdzie się prawie w każdej potrawie niemieckiej przynajmniej raz w tygodniu. Kuchnia niemiecka to najróżniejsze połączenia smaków. Słodkie bardzo często miesza się z kwaśnym, a na koniec zostaje doprawione pikantną przyprawą. Jakie są charakterystyczne potrawy niemieckie? Kiełbasy i szynki. W Niemczech spotkać można ponad 1500 rodzajów. Przyszła opiekunka zdecydowanie będzie miała ogromny wybór do tradycyjnych potraw niemieckich.
Co jedzą w Niemczech? Jakie potrawy niemieckie są najpopularniejsze?
W kuchni niemieckiej przepisy na wiele się przydają, które można wykorzystać podczas gotowania. O to kilka z nich:
Kartoffelsalat – W tradycyjnej potrawie niemieckiej to sałatka z ziemniaków. Serwowana jest również w Wigilię Bożego Narodzenia. W wersji dla seniorów lepiej zrezygnować z majonezu. Przygotować ją można na podstawie jogurtu naturalnego np. greckiego.
Linsensuppe – Ta w kuchni niemieckiej zupa jest z soczewicy. Gotowana na wywarze mięsnym lub w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym,
Białe szparagi w sosie — serwowane oczywiście z ziemniakami i pietruszką,
Eintopf – Bardzo popularne danie w kuchni niemieckiej jednogarnkowe. Taki niby gulasz, czyli gęsta i pożywna zupa z mięsem wołowym i warzywami,
Risotto z dynią i kiełbasą – Jak wiadomo kiełbasa to tradycyjna potrawa niemiecka,
Zupa cebulowa z grzankami – W kuchni niemieckiej zupy to najczęściej podawane danie,
Spätzle z serem — Tradycyjna potrawa niemiecka, czyli kluski kładzione i podawane z tartym żółtym serem
Pstrąg bądź okoń czerwony podawany najczęściej z kaszą i bukietem warzyw,
Sauerkraut – kiszona kapusta, można serwować tradycyjnie z ziemniakami, albo jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.
Znajomość tych narodowych potraw niemieckich zdecydowanie wpłynie pozytywnie na relację z podopiecznym. Sprawi starszej osobie przyjemność i poszerzy wachlarz umiejętności kulinarnych opiekunki. Oczywiście czasami można zaszaleć i do tych dań wpleść polskie elementy. Okazuje się, że niemieccy seniorzy lubią dania polskiej kuchni. Dzięki temu z pewnością ze smakiem zjedzą popularne pierogi, żurek czy zupę pomidorową z makaronem.
Komentarze